Kitap, dergi, gazete, fotoğraf gibi çeşitli basılı dokümanlarda bulunan renkli veya siyah beyaz yazıları, resimleri bilgisayar ortamına aktarmak için tarayıcılar kullanılmaktadır.
Bilgi işlemde tarayıcı, bir resmi, yazılı dokümanı, el yazısını veya bir objeyi analiz ederek sayısal ortama aktaran araç. Günümüzde tarayıcılar genellikle CCD veya CIS algılayıcı kullanmaktadır. Eski davul tarayıcılarda foto çoğaltıcı tüpler de kullanılmıştır.
Dijital fotoğraf makinesi
Yapısıve Çeşitleri
CCD (Charge Coupled Device):
Lens ünitesinden geçen ışık bir tür ışık algılayıcısı olan CCD üzerine düşer. Algılayıcının üzerinde bulunan ışığa duyarlı malzeme üzerine düşen ışıkla orantılı olarak elektron üretilir. Işığa duyarlı malzemenin her bir
foto hücresinde, yüklenen elektron miktarıyla orantılı olarak ADC (Analog Digital Converter-Analog Sayısal Dönüştürücü) çıkışında dijital sinyal elde edilir. Analog kameralarda yer alan film bandının işini gören kısım burasıdır. Dolayısıyla dijital kameraların en önemli ve çözünürlük kalitesini belirleyen parçasıdır.
Dijital Görüntüleme İşlemcisi (DIGIC):
CCD ya da CMOS gibi bir resimalgılayıcısı tarafından dijital bilgiye çevrilen resmi yüksek hızlarda işleyerek resim üzerinde çeşitli işlemleri gerçekleştiren ve hafıza kartına kaydeden parçadır.
LCD (Liquid Crystal Display):
Vizör ekranından izlenen görüntünün dijital bir kopyasını üzerinde oluşturan ekran'dır. Böylece çekilecek resmin daha geniş boyutlu hali bu ekranlar yardımıyla izlenebilir.
Hafıza Kartı:
SD, MS,MMC, CF ve XD Picture Card gibi çeşitleri bulunan elektronik kayıt kartıdır. Genelde Flash Memory olarak adlandırılırlar.Kaydedilebilir ROM belleklerin yapısına sahip olup veriler seri olarak kaydedilir ve okunur.
Dijital kamera ve video kamera cihazlarında kullanılan çeşitli hafıza kartları