3 Aralık 2012 Pazartesi

Görüntü İşleme Cihazları

1-TARAYICI
  
    Kitap, dergi, gazete, fotoğraf gibi çeşitli basılı dokümanlarda bulunan renkli veya siyah beyaz yazıları, resimleri bilgisayar ortamına aktarmak için tarayıcılar kullanılmaktadır.




2-KAMERALAR  (Dijital Fotoğraf Makineleri)
  
    Bilgi işlemde tarayıcı, bir resmi, yazılı dokümanı, el yazısını veya bir objeyi analiz ederek sayısal ortama aktaran araç. Günümüzde tarayıcılar genellikle CCD veya CIS algılayıcı kullanmaktadır. Eski davul tarayıcılarda foto çoğaltıcı tüpler de kullanılmıştır.

                                                                Dijital fotoğraf makinesi


                   Yapısıve Çeşitleri


CCD (Charge Coupled Device): 

     Lens ünitesinden geçen ışık bir tür ışık algılayıcısı olan CCD üzerine düşer. Algılayıcının üzerinde bulunan ışığa duyarlı malzeme üzerine düşen ışıkla orantılı olarak elektron üretilir. Işığa duyarlı malzemenin her bir
foto hücresinde, yüklenen elektron miktarıyla orantılı olarak ADC (Analog Digital Converter-Analog Sayısal Dönüştürücü) çıkışında dijital sinyal elde edilir. Analog kameralarda yer alan film bandının işini gören kısım burasıdır. Dolayısıyla dijital kameraların en önemli ve çözünürlük kalitesini belirleyen parçasıdır.
Dijital Görüntüleme İşlemcisi (DIGIC): 

   CCD ya da CMOS gibi bir resimalgılayıcısı tarafından dijital bilgiye çevrilen resmi yüksek hızlarda işleyerek resim üzerinde çeşitli işlemleri gerçekleştiren ve hafıza kartına kaydeden parçadır.
LCD (Liquid Crystal Display):  

   Vizör  ekranından izlenen görüntünün dijital bir kopyasını üzerinde oluşturan ekran'dır. Böylece çekilecek resmin daha geniş boyutlu hali bu ekranlar yardımıyla izlenebilir.



Hafıza Kartı: 

    SD, MS,MMC, CF ve XD Picture Card gibi çeşitleri bulunan elektronik kayıt kartıdır. Genelde Flash Memory olarak adlandırılırlar.Kaydedilebilir ROM belleklerin yapısına sahip olup veriler seri olarak kaydedilir ve okunur.




                Dijital kamera ve video kamera cihazlarında kullanılan çeşitli hafıza kartları



























21 Kasım 2012 Çarşamba

Çıkış Birimleri


                        1-MONİTÖR\EKRAN

    Monitör, görüntü sergilemek için kullanılan elektronik ya da elektro-mekanik aygıtların genel adı. Monitör, başta televizyon ve bilgisayar olmak üzere birçok elektronik cihazın en önemli çıktı aygıtıdır. Monitör, plastik bir muhafaza içerisinde gerekli elektronik devreleri, güç transformatör'ünü ve resmi oluşturan birimleri içerir. Monitörle bilgisayar arasındaki iletişimi ekran kartı sağlar. Yani, monitörden çıkan veri kablosu bilgisayar kasasında ekran kartına bağlanır. Monitörlerin boyutları inç ölçü cinsinden belirlenir. Monitörlerin boyutları, 14 inç, 15 inç, 15.4 inç(laptop), 17 inç, 19 inç, 22 inç gibi değerlerle ifade edilir. Bu boyut monitör ekranının bir köşesinden diğer köşesine olan uzaklıktır. 

                         2-   PRİNTER\YAZICI

    Elektronik ortamdaki grafik ya da metinleri bir kağıt üzerine işleyen alete yazıcı denir. Çoğu yazıcı bilgisayara yazıcı kablosu veya USB ile bağlanır. Bazı yazıcılar direk olarak hafıza kartından, fotoğtaf makinasından ve tarayıcıdan çıktı alabilirler. Modern yazıcıların çoğu faks çekme, tarama ve fotokopi çekme gibi özellikleri içeren çok fonksiyonlu makinalardır.


                        3- PLOTTER\ÇİZİCİ

    Çiziciler, özellikle çizim ve grafik çıktıların alınmasında kullanılan büyük boyutlu yazıcılar'dır. Bilgisayar teknolojisi, yabancı kaynaklı olduğundan, Plotter adı ile de bilinirler. Eskiden kalem ile çizdikleri için adları çizici olarak kalmıştır. Günümüzde kalemlimürekkep püskürtmeli çeşitleri vardır. Çiziciler günümüzde dijital baskı ve daha çok CAD (Computer Aided Design) programları tarafından desteklenir. Çiziciler genelde mimarlıkmühendislikmatbaa uygulamalarında yoğun olarak kullanılırlar.
                              4-MODEM
     
      Modem, tanım olarak "Modülator" ve "Demodülator" kelimelerinin birleşiminden üretilmiştir. Çevirge ya da Modem, bilgisayarların genel ağa bağlantısını sağlayan ve bir bilgisayarı uzak yerlerdeki bilgisayarlara bağlayan aygıttır. Modem, verileri ses sinyallerine ses sinyallerini verilere dönüştürerek verileri taşır.
Modemlere en bilinen örnek, ses bant modem (voice band modem)dir. Bu modem kişisel bir bilgisayardaki dijital veriyi telefon kanalının ses frekansı aralığında elektiriksel sinyallere dönüştürür. Bu sinyaller telefon hatları üzerinden taşınır ve bir başka alıcı modemde tekrar dijital veriye dönüştürülür.
Modemler genellikle birim zamanda gönderebildikleri veri (data) miktarı ile sınıflandırılırlar ve bu miktar genelde bit bölü saniye (bit/s) olarak ölçülür. Aynı zamanda modemler baud ile ölçülen simge hızlarına (symbol rate) göre de sınıflandırılabilirler.



                       5-HOPARLÖR

   Hoparlör, elektrik akımı değişimlerini ses titreşimlerine çeviren alettir. 1920 yıllarında elektrikli ses dalgalarının kaydedilip yayınlanmasına imkan sağlayan buluşlar ortaya çıktı. Bu buluşların neticesinde ilk hoparlör 1924-1925 yıllarında yapılmıştır. Chester W. Rice ve Edward W. Kellogg tarafından yapılan çalışmalar hoparlörü geliştirdi. Bu iki bilim adamının ortaya çıkardığı sistem, günümüzde önemli değişikliğe uğramamıştır.
Çalışma şekillerine göre elektrodinamikmagnetostatikelektrostatik ve elektromanyetik hoparlör olmak üzere dört tip hoparlör vardır. Hareketli bobinli hoparlörler, daire veya elips biçiminde bir diyaframdan meydana gelir. Diyafram ortası ve kenarları boyunca dizilen yaylarla metal bir çerçeveye asılıdır. Diyaframın ortasında sıkıca tutturulmuş silindir şeklinde bir çekirdek ve üstüne sarılı bir ses bobini bulunur. Bobin ve çekirdek bir mıknatısın kutupları arasına yerleştirilmiştir. Önceleri, bir yükselticiden alınan doğru akımla çalışan elektromıknatıslar kullanılıyordu, günümüzde yumuşak demirden kalıcı mıknatıslar veya seramik maddeler kullanılmaktadır.














Keyboard-Mouse

                   Klavye


Üzerinde harf, rakam ve sembolleri içeren tuşlarıbulunduran ve bunlara basıldığında ekranda görüntüleyerek, bilgisayara veri ve komut girişini sağlayan birime “klavye (keyboard)” adıverilir.Klavye, bilgisayarla kullanıcı arasında iletişim kurmayı sağlayan önemli bir aygıttır. Her ne kadar dokunmatik ekranlar ve sesli kumanda sistemleri yavaş yavaş bilgisayar dünyasına girmekteyse de klavye vazgeçilmez bir donanımdır.




Klavyenin İç Yapısı ve Çalışma Prensibi
     
   Klavye, üzerindeki tuşlar aracılığı ile kullanıcının bilgisayara sinyaller göndermesini sağlar. Klavyenin içerisinde, basit bir mikroişlemci ve tampon bellek bulunmaktadır. Bir tuşa basıldığında, tuşun bağlı olduğu elektronik devre harekete geçerek hangi tuşa basıldığında bilgisayara iletir. Bilgisayar da bu bilgiyi işler.

Standart Klavye Tuşlarının Görevleri

1. Esc tuşu (Esc=Escape): O anda işletilmekte olan komutu veya aktif olan menüyü
iptal eder.

2. Tab tuşu (Tab=Tabulate): Bir programda değişik konumlara atlamaya ya da
yazılmışkelimeyi veya “cursor” yani imleci genellikle 8 karakter sağa atmaya yarar.

3. Caps lock tuşu (Caps=Capitals): Basıldığında devamlıbüyük harfle yazıyazmayı
sağlar. Bu tuşa basıldığında klavyenin sağüst köşesinde bulunan “Caps Lock” ışığı
yanar.

4. Shift tuşu: Klavyenin sol ve sağında birer tane bulunur. Klavyeden geçici olarak
büyük ve küçük harf yazmada kullanılır. Ayrıca üzerinde iki ayrıkarakter bulunan
tuşlardan, sol üst kısımdakileri yazdırır.

5. Ctrl tuşu (Ctrl=Control): Diğer tuşlarla birlikte kullanılır ve kullanılan program

tarafından belirlenen işlevleri yerine getirir. Genellikle “kısayol” tuşbirleşiminde
kullanılır.

6. Windows tuşu: Windows işletim sistemine ait “Başlat” menüsünü açar. Sağda ve
solda olmak üzere iki tanedir.

7. a) Alt tuşu (Alt=Alter): Komutların çalıştırılmasında diğer tuşbirleşimi ile birlikte
kullanılır. Genellikle kısayol amaçlı kullanılır.
     b) Alt Gr tuşu (Gr=Group): Tuşların sağalt köşesinde bulunan karakterleri

yazdırmak için kullanılır.

8. Space Bar tuşu (En altta uzun simgesiz tuş): Yazıyazarken tek karakter boşluk
vermek için kullanılır.

9. Sağtuşmenüsü: Farenin sağtuşuna basıldığında ekrana gelen menüye bu tuş
yardımıyla da ulaşabiliriz.

10. Enter tuşu: Yazıyazarken paragraf başıyapmak için ve programlarda bir komutu
çalıştırmak amaçlı kullanılır.

11. Yön tuşları: İmlecin sola, sağa, aşağıve yukarıdoğru hareketlerini yön tuşlarıile
sağlarız.

12. Rakam ve işlem tuşları: “Num Lock” tuşu aktifken burada bulunan rakam ve
işlem tuşları kullanılır.

13. Num Lock tuşu: “Rakam ve işlem tuşları”nıkullanmak için “Num Lock” tuşunun
aktif edilmesi gerekir. Num Lock tuşu aktif edildiği zaman klavyenin sağüst
köşesindeki ledlerden sol baştaki yanar.

14. Tuşaktivasyon ledleri: Num Lock, Caps Lock ve Scroll Lock tuşlarının aktif olup
olmadıklarıburada bulunan ledlerin yanıp yanmadıklarından anlaşılır.

15. a) Print screen tuşu: Ekranda bulunan görüntüyü hafızaya alır. Daha çok eğitim
amaçlıkullanılır. (DOS modundayken ekranda ne varsa doğrudan yazıcıya basar.)
       b) Scroll lock tuşu: DOS işletim sisteminde imleci sabit tutarak yön tuşlarıişe
ekranın aşağıve yukarıkaymasınısağlar. Günümüzdeki işletim sistemlerinde de
bazı programlarda aynıgörevi üstlenmektedir. “Scroll Lock” tuşu basılıyken
klavyenin sağüst tarafında “Scroll Lock” ışığıyanar.
      c) Pause tuşu: Daha çok DOS ekranındayken yapılan işlemlerin bir tuşa basılıncaya
kadar durdurulmasını sağlar.

16. Backspace tuşu: Genellikle imlecin solundaki karakterleri silme işlevini görür.

17. Fonksiyon tuşları: Bu tuşlar her programlama dilinde ve işletim sisteminde farklı
görevler almıştır. F1’den F12’ye kadardır. Örneğin; F1 tuşu işletim sistemlerinde ve
programlarda yardım dosyalarının açılmasıamacıile kullanılır.

          Klavye Çeşitleri

a) F klavye: Bilgisayarda F klavye kullanımıTürkçe doküman yazanlar için çok uygundur diyebiliriz. Çünkü F klavyede harfler Türkçe yazım diline uygun olarak


sıralandırılmıştır. Türkçe bir kelimeyi oluşturan harflere parmakların daha kolay ulaşması
mantığıyla kullanılır. Daktiloya çok benzerdir. Bu nedenle daktiloyu 10 parmak kullanabilen 
insanlar kolayca ve hızlı şekilde F klavye kullanabilmektedirler.





b) Q klavye: En çok kullanılan klavye modeli Q klavyedir. İngiliz diline göre
düzenlenmiştir. Bir bilgisayar alırken eğer seçiminizi özel olarak belirtmezseniz, gelen
klavye tipi genellikle Q klavye olur. Q klavye de kendi içerisinde İngilizce ve Türkçe olmak üzere ikiye ayrılır.










              Fare
  Fare (mouse), klavyeden sonra bilgisayarda kullanılan 
en yaygın girdi aygıtıdır ve klavyeye nazaran daha basittir. 
Grafik ara birimi kullanılmaya başlandığından beri fare

desteği programlar içine yerleştirilmeye başlanmıştır.
    Bilgisayar programlarının çoğu, özellikle Windows işletim sistemi altında çalışan programlar fareye gereksinim duymaktadırlar ve farelerin yaygınlaşması da Windows 95 işletim sistemi ile birlikte başlamıştır.




Farenin İç Yapısıve Çalışma Prensibi
  
   Klasik farelerde mekanik parça, farenin altında bir deliğin içerisinde bulunan ve
farenin hareketine göre yuvarlanan bir toptur.
Farenin içyapısıve çalışma prensibi şöyledir;

1. Farenin altında bulunan top, iki adet silindire değer ve fare hareket ettiğinde bu
silindirler dönerek uçlarına bağlıçarklarıçevirir. Biri farenin yukarı- aşağıhareketini,
diğeri ise sağa - sola hareketini sağlar. Bu çarkların iki yanında ışık yayıcılar (led) ve ışık
algılayıcılar (detektör) bulunur.

2. Bu silindirlerin ucuna bağlıçarklar üzerinde delikler vardır. Bu delikler ışık yayıcı
dediğimiz led’den çıkanışığıbir keser bir açarlar.

3. Işık algılayıcıdediğimiz detektörler ise ledlerden gelen bu kesik kesik ışığı
algılarlar. Işığın kesilip tekrar gelme hızına göre bu bilgiyi bilgisayarın işlemcisine (CPU)
gönderirler.

4. İşlemci (CPU), kendisine gelen bu bilgiyi işleyerek çarkın dönüşsayısınıhesaplar.
Buna göre de, yani çarkın dönüşsayısına göre de ekrandaki oku hareket ettirir. Topun
yanındaki üçüncü bir silindir ise topu desteklemek içindir.

5. Farenin diğer elemanlarıise butonlardır. Butonlara basıldığızaman farenin
içerisinde bulunan işlemci, buna ait bir veri satırıoluşturarak CPU’ya (mikroişlemci)
gönderir. CPU kendi içersinde bu komutu işler ve ilgili işlemi yürütür.
Topun sağlıklıhareket etmesi için farenin altına "pad" denilen lastik bir yüzey
konulur.

































7 Kasım 2012 Çarşamba

Donanım Kartları

                     DONANIM KARTLARI 


      Ses Kartı
  Ses kartı bilgisayardaki dijital ses verilerini analog ses sinyallere, analog ses 
sinyallerini de bilgisayarda işlenebilecek dijital sinyallere dönüştürür. Ses kartları anakartın 
genişleme yuvasına takılır. Bilgisayarda ses kartı olmaması bilgisayarın çalışmasını
engellemez. Sadece ses ile ilgili işlemler yapılmaz.
Ses Kartı
   Ses kartları anakartın PCI veya ISA slotuna takılır. ISA slotuna takılan ses kartları
günümüzde kullanılmamaktadır. Günümüzde anakartların çoğunda ses kartlarını anakartla 
bütünleşiktir(onboard).  Mikrofon ya da bir müzik aygıtından girilen sesler, bilgisayar ortamında ses kartı ile işlenmektedir. Bazı ses kartları ses kaydederken aynı anda ses de çıkarır, bu tür ses kartları“full-duplex” olarak nitelendirilir. Ses kartları aşağıdaki üç tekniği kullanır.


  Örnekleme 
Dış ortamlardan girilen analog ses sinyalinin bilgisayarda kullanılabilmesi için dijital 
sinyallere dönüştürülmesi gerekir. Analog sinyalin dijital sinyale dönüştürme işlemine 
örnekleme denir. Ses kartının örnekleme bit sayısı arttıkça ses kalitesi ve ses kaydı veri 
miktarı artar. 

 Frekans Modülasyonu (FM) 

  Frekans modülasyonu yeni sesler üretir. FM sentezleyicileri sesi, taşıyıcı olarak 


adlandırılan ikinci bir ses dalga formu ile birleştirir. İki dalga formunun frekansları birbirine 
yaklaştığında karışık bir ses dalga formu oluşur. FM sentezinin amacı bir müzik enstrümanın 
sesini dalga formunu elde etmektir.



Dalga Tablosu (Wave Table) 


 
Dalga tablosu yöntemi, müzik aletlerinin sesini çıkarırken müzik aletlerinin gerçek 
seslerinden yararlanılır. Dalga tablosu yöntemi önceden kaydedilmiş sesleri birleştirerek 
müzik oluşturur. Bu müzik aletlerinin sesleri üretim sırasında ses kartının silinemez 
belleğine kaydedilmiştir. 





    Gelişmiş ses kartları yardımıyla bilgisayara sesle kumanda etme olanağı da çıkmıştır. 

Gelişen ses kartları teknolojileri, ses algılama (voice recognition) programlarını kullanarak 
okunanları metne çevirir.

               Ses Kartının Yapısı

1. Dijital Sinyal İşlemcisi (DSP- Digital Signal Processor) 

    DSP sesleri üretilmesini sağlar. Ses kartına gelen dijital sinyalleri işler. DSP notaları
hafızadan değişik hızlarda okuyarak sesin çıkmasını sağlar. İşlenenen sinyalleri bilgisayarın işlemcisine gönderiri. Bir ses kartının aynı anda çıkarabileceği ses sayısına “polyphony” denir. Polyphony değeri ses kartında bulunan DSP’in işlem gücüne bağlıdır. Ses kartlarının bulunan 32, 64, 128 gibi ifadeler kartın polyphony'sidir.  



2. Dijital-Analog Çevirici (DAC-Digital to Analog Converter) 

Bilgisayardaki dijital ses verileri çıkış birimlerine aktarılırken ekran kartındaki dijitalanalog çevirici bu verileri analog sinyallere dönüştürüp ses kartının çıkışına gönderir.  

3. Analog-Dijital Çevirici (ADC- Analog to Digital Converter) 

Mikrofon veya diğer müzik aygıtlarından alınan analog ses sinyallerini dijital 
sinyallere dönüştürür. 



4. ROM Bellek  

Ses ile ilgili dijital verileri depolamak için kullanılan bellektir. DSP tarafından işlenen 
veriler bu belleğe gönderilir. 
5. TAD (Telefona Answering Device- Telefon Cevaplama Aygıtı) 

Ses kartı ile modem arasında yapılan bağlantı ile gelen telefon sesi hoparlöre aktarılır 
ve mikrofon ile cevap verilebilir. Telefon çaldığında ses modem üzerinden ses kartına TAD 
noktasına bağlı kablo ile ses kartına aktarılır. Mikrofondaki seslerde ses kartı ile modeme 
taşınır. Bunların yapılabilmesi için faks/modem kartın “voice” özelliği olması gerekir. 



6. AUX_IN  


Çeşitli kartlar(tv, radyo, mpeg) ile ses kart arasında bağlantı kurulduğu yerdir. Bu 
kartlardaki ses sinyallerinin ses kartına aktarılmasını sağlar.  



Ses katında aux_in, cd_in ve tad bağlantıları


      7. CD-IN 



   Ses kartı üzerinde olan bu bağlantı ile CD sürücüsündeki seslerin ses kartına 
aktarılması sağlanır. Kablonun biri ucu ses kartındaki CD-IN n-noktasına diğer ucu CDROM sürücüye takılır. 

   Ses kartı ile CD–ROM sürücü arasındaki bağlantı;


a) Ses kartı bağlantıs

b) CD-ROM bağlantısı

  8. S/DIF 
  
   Bu ses kartlarında bulunur. Dijital bağlantı noktasıdır. CD player, DVD gibi dijital 
aygıtlardaki ses sinyallerini ses kartına aktarılmasında kullanılır. 

9. Ses Kartı Bağlantı Portları

   Standart ses kartları iki hoparlör ya da bir kulaklığı kullanılabilmesini destekler. 
Günümüz ses kartları birden fazla hoparlörleri destekler.  Daha fazla hoparlör desteği ile ses 
kartları gerçeğe yakın sesler çıkarmaktadırlar.  


Line In  : Teyp ya da CD player’daki sesleri bilgisayar ortamına akarır. 
Microphone In : Ses kartın mikrofon girişidir. Dış ortamdaki seslerin mikrofon  
bilgisayara gönderilmesini sağlar. 
Line Out  : İki hoparlörün  ya da kulaklığın  kullanılmasını sağlayan çıkıştır. 
3D ses sistemlerinde buraya front (ön) hoparlörler bağlanır. 
Rear Out  : 3D ses Rear (arka) hoparlörler buraya bağlanır. Joystick/MIDI port :Joystick ve MIDI aygıtlarının bağlanmasını sağlar.  

Ses kartı bağlantıları



  Ses Kartının Çalışması
    
    Bilgisayarın çevre birimlerinde girilen analog ses sinyalleri ses kartına aktarılır. Ses 
kartının analog dijital çeviricisi (ADC) tarafından analog ses sinyallerini dijital sinyallere 
dönüştürür. Dijital hale dönüştürülmüş ses sinyalleri DSP’ye aktarılır. Bu birim tarafından veriler işlenir. DSP verileri anakartın veri yoluna iletir. Bu dijital veriler mikroişlemci tarafından işlenir ve depolanması için depolama birimlerine aktarılır. 

    Bilgisayardaki ses verilerini dinlemek  için dijital ses verileri depolama aygıtlarında 
okunur, mikroişlemciye aktarılır ve ses kartındaki DSP’ye iletilir. DSP veriyi çözer. 
Çözülmüş veri ses kartının dijital analog çeviricisi (DAC) tarafından analog ses sinyallerine dönüştürülür ve ses kartının çıkışına aktarılır.


        Ses Kartı Çeşitleri
 
Veriyolu Standardına Göre 

   *  ISA 
   
   *  PCI 
   
   *  PCI-Express


 Fizik Yapısına Göre 

 Anakartta bir entegre olan (onboard) ses kartı

Onboard ses kartı

Anakartın genişleme yuvasına takılı olan ses kartı

Genişleme yuvasına takılan ses kartı


Faks-Modem Kartı

    Modemler, telefon hatlarından gelen analog sinyalleri dijital verilere ve bilgisayardaki 
dijital verileri telefon hatlarından iletilebilecek analog sinyallere çevirirler. Dijital sinyallerin analog sinyallere çevrilmesine modülasyon, analog sinyallerin dijital sinyallere çevrilmesine de demodülasyon denir. Modem “modülasyon” ve “demodülasyon” kelimelerinin kısaltılmasından isimlendirilmiştir. 

    Bir bilgisayarın başka bir bilgisayar veya bir ağ ile iletişim kurabilmesi için ağ kartına 
(ethernet) veya modeme ihtiyaç vardır. Ağ kartı olan bilgisayarlar birbirleriyle kablo ile 
iletişim kurarlar. Uzak mesafelerde bilgisayarlar iletişim kurmak için modeme ihtiyaç 
duyarlar. Modemler kiralık hatlar veya normal telefon hatları üzerinden verileri iletirler. 
Modemler telefon hattı üzerinde analog sinyalleri 300-3000hz arasında iletirler.  

   Yakın bir zamana kadar bilgisayarlar kabloları kullanılarak faks/modem ile internete 
bağlanabiliyordu. Bu bağlamaya dial-up (çevirmeli) bağlantı denir. Günümüzde çoğunlukla 
ADSL ( Asimetrik sayısal abone hattı ) adı verilen, mevcut telefonlar için kullanılan bakır 
teller üzerinden yüksek hızlı veri, ses ve görüntü iletişimini aynı anda sağlayabilen bir 
modem teknolojisi kullanılmaktadır. Bu teknolojiyi kullanabilen modemlere ADSL modem 
denir. 

Dâhili faks-modem kartı

Günümüzdeki modemler faks gönderme/alma işlemlerini de yapmaktadırlar. Bundan 
dolayı modemlere faks/modem adı verilmektedir. Bu kartlarda bir faks cihazının 
yapabileceği tüm özellikler vardır. Faks/modem kartları bilgisayardaki verileri başka bir 
bilgisayara veya faks cihazına faks olarak gönderebilir, faks cihazlarından gelen verileri 
bilgisayar ortamına kaydedilir veya doğrudan yazıcıdan baskı yapılabilir. 

   Modemde Birimler

Bps (bits per second): 

  Modemin saniyede aktardığı veya aldığı bit miktarıdır. 56000 
bps olan bir modem saniyede 56000 bit veri iletimi yapar. 

Baud: 
 
    Sinyalin saniyede değişim sayısıdır. Baud ne kadar yüksekse aynı hat 
üzerinden o kadar fazla veri iletilir. Düşük hızlarda her sinyal
değişikliğinde sadece bir bit 
iletir ve baud oranı bps’ye eşittir.  

Yüksek hızlı modemler her sinyal değişimi sırasında birden fazla bit iletirler. Modem 
hızı baud sayısı ile her değişim esnasında yolladığı bit sayısı çarpım ile hesaplanır. Bu hız 
birimi bps’dir 

Hız arttıkça, her değişiklik birden çok biti gösterir ve baud oranı bps’ye eşit olmaz. 
Eğer her sinyal değişikliği sadece bir bit durumunu temsil ederse, baud oranı bps’ye eşittir. 
Her değişiklik birden fazla biti temsil ettiğindeyse (örneğin dibit), baud oranı, bps’ye eşit 
olmaz. 


Soru: 

   2400 Baud’luk bir modem, her baud’ da 4 bit transfer yapıyorsa bu modemin hızı 
nedir? 

Cevap: 

   Modem hızı =2400 * 4 bit = 9600 bps bit veri iletir. 


Cps (caracters per second) : 
Saniyede iletilen karakter sayısıdır.  

Half Duplex : 
Tek yönlü veri iletimidir.  

Full Duplex : 
Çift yönlü veri iletimidir.  



TV Kartları  

  TV kartları televizyon yayınlarının bilgisayarda seyredilmesini sağlayan kartlardır. TV kartı ile televizyondaki tüm özellikler bilgisayar ortamına aktarılır. TV kartlarının teleteks özelliği ile teleteks yayını olan kanalların teleteks sayfaları bilgisayar ekranında görüntülenir.  

  TV kartları ile bilgisayar ekranında TV ve video izlenebilir, resim ve görüntüleri bilgisayara kaydedilebilir. Günümüzdeki TV kartları anakartın PCI slotuna uygun olarak üretilmektedirler. 


 Tv kartı






   Anten girişi ile TV kanallarındaki S-Vidou girişi ve videodaki kamera girişi ile 
kameradaki görüntüler bilgisayara aktarılır. Uzaktan kumanda ile tv kartı kotrol edilebilir. Bazı tv kartlarında bulunan FM radyo alıcısı ile bilgisayarda radyo kanallarını dinleme imkânı sunmaktadır. 

    TV Kartının Yapısı

 Chipset 

  Bu chipset TV kartının temelini oluşturur. TV kartının işlem yapma kapasitesi bu 
chipsete bağlıdır. Chipset kanal ayarlama, değiştirme, ses efekleri, aynı anda birden fazla kanal seyretme, çoklu ortam desteklemesi, görüntü yakalama işlemleri yapma özelliğine sahiptir.


TV Tuner 

   Anten veya kablo TV gibi bir alıcıdan gelen sinyallerini alıp, görüntünün net biçimde 
gösterilmesini sağlayan sinyal işlemcisidir. Kaliteli bir Tuner TV kartının görüntü kalitesini 
yükseltir. 



Sinyal ve Veri Akısını Gösteren Ledler 

  Sadece Digital-TV kartlarında bulunur. Bu özellik sayesinde karta herhangi bir frekans girildiğinde yeşil led yanar veri akışı olduğunda kırmızı led devreye girip yanıp sönerek veri akışını gösterir. 

Tv kartı bağlantıları





















Ethernet Kartı

   Ethernet kartı, bilgisayar ağlarında bilgisayarla ağ arasında iletişimi sağlar. Anakartın 
genişleme yuvalarına takılır. Diz üstü bilgisayarlarda PC Card (PMCIA) soketine veya 
paralel porta bağlanır. Ethernet kartlarına network kartı, ağ arabirim kartı gibi isimlerde verilmektedir.  


Ethernet Kartı

  Ethernet kartı aracılığıyla bilgisayar ağlarındaki bilgisayarlar arasında veri iletimi olur 
ve cihazlar diğer bilgisayarların kullanımı için paylaşıma açılabilir. 

  Ethernet kartlarının çıkışındaki bağlantı noktasına kablo bağlanarak, bilgiler kablo 
aracılığı ile diğer bilgisayarlara veya paylaşıma açık olan cihazlara iletilir. 

    Ethernet kartlarının çıkış noktaları RJ-45 veya BNC konektörlere uygun olarak 
tasarlanmıştır. RJ-45 konektörler çift bükümlü kablolaları, BNC konektörler koaksiyel 
kabloları kullanır. Günümüzdeki ethernet kartları R-45 konektörlere uygun olarak 
üretilmektedir. Ayrıca bazı ankartlarda ethernet kartları anakarta tümleşik olarak üretilmektedir (onboard). 



Onboard (tümleşik) ethernet

 Ethernet Kartının Yapısı  

   Ethernet kartları tak-çalıştır özelliğine sahiptirler. Anakartaki slota katıldıktan sonra 
hiçbir yazılıma gerek duymadan çalışır. Ethernet kartlarının bu özelliğine tak çalıştır denir.